REVIEW: Prince – Originals (2019)

Osvežavajući, ali i prepoznatljiv osvrt na stare i voljene hitove

Slušajući Princa kako peva pesme koje je nekada davno dao drugim izvođačima, nas približava pulsu njegove umetnosti: transgresivno svedočanstvo njegovog genija čak i u obliku demonstracija.

Većina numera na albumu Prinčevih prvobitnih verzija tih pesama, Originals, predstavlja još veće poklone. Princ je dao pesme za velike izvođače: Morris Day, Sheila E., Jill Jones, Apollonia, između ostalih. Šireći kredite, “on je stvarao talas, ali učinio je da izgleda kao da je mnogo ljudi radilo tu stvar u Minneapolisu, što je bilo sjajno”, rekao je jednom inženjer David Z.

Za novinare, Princ je jednom rekao: “Obično pokušavam nekome da se odreknem ako me pitaju“. To su plesna jezgra na Originals. Prinčeva verzija “Jungle Love” je blizu one izvedene na na The Time-ovom Ice Cream Castles i Purple Rain soundtracku, sve do “oh-ve-oh-oh” hora, ali ugrađeni su njegovi ad-libovi (“Ako gladna si, odgrizni me!”). Princ se pojavio u studiju bez košulje, sa jednom bandanom oko vrata, a druga mu je bila vezana na poderanim crvenim pantalonama. “Neka mi neko donese ogledalo!” čujemo ga kako progovara na pola puta. Dobija ga u “Make-Up”, električnom broju koji je bio dobar na samom solo albumu Vanity 6, ali ju je Princ odveo u potpuno druge delove.

Albumi legenda koji izađu nakon njihovih smrti umeju da budu besramne taktike za dobijanje neke poslednje kinte na njihov račun, ali Originals je tačno to što i kaže da jeste – autentičan Princ, onakav kakvog ćemo ga zauvek pamtiti.

8/10

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *